Simpele, lekkere tomaten-broodsalade met venkelzaad

Dat klinkt goed toch! Simpel én lekker. En dat komt vooral door de tomaat. Een van de grote schatten die vanuit Latijns Amerika de rest van de wereld heeft veroverd. Goed voor de gezondheid, de huid en ook nog eens veelzijdig te gebruiken in de keuken. En lekker, heel lekker. Genoeg redenen dus om ze regelmatig te verwerken in een gerecht. Zaterdag kwam ik tijdens de maandelijkse Oogstmarkt op het Noordplein in Rotterdam een mooie bonte verzameling tegen en hiermee heb ik deze salade gemaakt. Het brood met venkelzaad geeft deze salade net een special touch.

image

Ingredienten:

– een bonte mix van tomaten
– ciabatta brood
– een flinke eetlepel venkelzaad
– twee teentjes knoflook
– rucola
– basilicum
– balsamico azijn
– olijfolie
– zout

En wat nu?

Verwarm de oven voor op grillstand op 200 graden. Scheur het ciabattabrood in grove stukken en doe deze samen met het venkelaad en de uitgeperste teentjes knoflook in een ovenschaal of braadslede. Giet er een flinke scheut olijfolie over en zet het in de oven.

image

Snij de tomaten in grote stukken en doe er een scheutje balsamico azijn en wat zout over. Controleer ondertussen af en toe of alles goed gaat in de oven en het brood niet verbrand. Wanneer het brood een mooi krokant laagje heeft is het klaar en mag het eruit. Doe het brood met de knoflook en het venkelzaad in een schaal samen met de tomaten en de rucola. Als laatste doe je de basilicum erover en kun je aan tafel (of voor de tv..).

image

En dat was het. Ik zei toch dat het simpel was!